Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Свобода или франчайзинг?

франчайз

Като всяко друго нещо по широката земя, така и франчайзингът не е съвършен, т.е има си и кръстчета, има си и тиренца. Някои от предимствата са ясни: утвърден бранд, доверие на потребителя, споделени разходи за реклама и, евентуално, повече клиенти заради първите три. Някои от недостатъците също не са тайна, особено финансовите – лиценз за ползване на марката, процент от оборота (между 3% и 7 %) и т.н. Както и правилата, които трябва да спазвате, и изискванията, които трябва да покриете. Иначе казано, ако сте свободолюбив предприемач, пристрастен към независимостта, не понасяте да ви ръководят, дори и много изгодния франчайз ще ви се стори като хорър с IMDB рейтинг 2.1. В такъв случай градете, създавайте и налагайте своята марка, и си трошете главата.

Ако сте съкратен мениджър, който иска да започне бизнес с по-нисък риск, да разчита на оптимизацията и управлението на процесите, както и на ефективността на организацията, то вариант с франчайзинг договор хич няма да е лош. В такъв случай най-вероятно сте по-скоро при инвеститорите, а не в квадранта на предприемачите, или поне така би казал Кийосаки. Предполагам. Така ще може да се фокусирате върху любимите си занимания, като тормоз на подчинените, вместо по цял ден да гледате тъжно Фейсбук страницата на продуктите ви, която дори вие не харесвате и да спамите тримата си последователи в туитър – вашето изнервено семейство.

Според група експерти, пожелали анонимност, франчайзингът процъфтява именно по време на рецесия, макар че в момента си е жива катастрофа. Разбира се, най-добре е да създадем бранд, който да отдаваме на франчайз, най-добре е да има и световен мир.

Радислав Кондаков

Тагове: , , , , , ,

Коментирай