Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

НЕ на безпокойството


За всички делови хора стресът, притесненията и безпокойството са основен проблем.

Дейл Карнеги дава безценни съвети за преодоляването му:

Как да излизаме от положенията, пораждащи чувството за безпокойство

Ако при Вас е възникнала ситуация, пораждаща чувство за безпокойство, направете три неща:
1.Попитайте себе си: какво би било в най-лошия случай?
2.Пригответе се за това как да приемете най-лошото, ако се наложи.
З.След това се ориентирайте В ситуацията и се постарайте да намерите начин да подобрите този най-лош вариант.
В клиниката на Майо били изследвани 15 хиляди пациенти, страдащи от стомашни болести. В четири от всеки пет нямало никакви физически изменения, предизвикващи заболяване. Страхът, безпокойството, омразата, егоизмът, неспособността да се приспособим към реалният свят – ето какво води до стомашни болести, в частност, до язва на стомаха.
Неотдавна доктор X Хабейн от клиниката Майо изнесе доклад пред заседанието на хирурзите и терапевтите, работещи в промишлени предприятия. Той съобщи, че е изследвал 176 ръководители в промишлеността на средна възраст около 44,3 години. Той докладва, че повече от една трета от тези хора страдат от заболяване на сърцето, язва на стомаха и хипертония.
Помислете си! Една трета от ръководителите имат сериозни заболявания, преди да са достигнали 45 години! Скъпо заплатен успех! Може ли да се говори за успех, ако за него се заплаща с язва на стомаха или сърдечно заболяване? КАКВА полза за човек, ако той печели дори целия свят, но при това губи здравето си? Даже да владее целият свят, все едно, той може да спи само в едно легло и да се храни само три пъти на ден. А това е достойно за простия човек който освен това може да спи по-спокойно и да получава удоволствие от яденето повече, отколкото и най могъщият господар.
Ако трябва да говорим откровено, то аз бих предпочел да стана селскостопански работник в Алабама с банджо на коленете си, отколкото към 45-те си години да ходя с разрушено здраве, управлявайки железопътна компания или фабрика за цигари.
На масата ми лежи книгата на Е.Подолски озаглавена “Превъзмогнете чувството за безпокойство и живейте добре . Ето заглавията на няколко от главите :
– Какво прави с вашето сърце чувството за безпокойство7
– Хипертония поради чувството за безпокойство
– Чувството за безпокойство може да предизвика ревматизъм
– Старайте се по-малко да се безпокойте, за да запазите стомаха си
– Безпокойството може да предизвика простуда.
– Чувството за безпокойство и щитовидната жлеза
Чувството за безпокойство може да ви постави в люлеещо се кресло поради ревматизъм или артрит. Авторитетът със световно признание, доктор Р.Сесия от Корнелския университет, изброява четири най-разпространени причини, които довеждат до артрит
– 1. Развод.
– 2. Финансов крах
– 3.Самотност и чувството за безпокойство
– 4. Дълго преглъщано чувството за обида.
Малко неща могат така бързо да състарят и да развалят външността на жената както чувството за безпокойство То може да изменя изражението на лицето. Заставя ни да стискаме зъби и да покриваме лицето си с мрежа от бръчки. Косите посивяват, а понякога опадат, разваля се цветът на лицето. На основата на безпокойството могат да се разрушат зъбите.
…Неотдавна аз пътувах във Филаделфия с един мой приятел, който страдаше от щитовидна жлеза. Ние се отбихме за консултация при док тор И.Брам, известен специалист, който лекуваше щитовидна жлеза вече 38 години. В чакалнята, на дървена дъска, окачена на стената бяха на писани думи – препоръки: “Отдих и развлечения: най-добре от всичко възстановяват силите религията, сънят, музиката и смехът Научете се добре да спите, обичайте музиката, научете се да виждате смешните страни на живота – и тогава здравето и щастието ще бъдат с вас.
Искам да завърша тази глава, повтаряйки думите на доктор А Каррела: “Човек, който не знае как да се бори с чувството за безпокойство, умира млад.”

Докъде води чувството за безпокойство

Неотдавна ми позвъни моя съсед и започна да убеждава мен и членовете на семейството ми да се ваксинираме против едра шарка. Той беше един от хилядите доброволци, които звъняха по квартирите на хората в Ню Йорк. Наплашените от тях хора по четири часа стояха на опашка, за да се ваксинират.
Станции по ваксинация бяха организирани не само във всички болници, но и при пожарните команди, в полицейски участъци, в по-големите предприятия. Повече от две хиляди лекари и сестри напрегнато работеха ден и нощ, за да ваксинират тълпите от хора. Къде беше причината за всичко това? Осем човека в Ню Йорк се бяха заразили от едра шарка и двама от тях бяха умрели. Два смъртни случая на осем милиона души.
Аз Живея 8 Ню Йорк 37 години и нито веднъж никой не ми позвъни, за да ме предупреди за настъпването на душевно заболяване, което за последните 37 години е нанесло десетки хиляди пъти по-голям ущърб от едрата шарка.
Нито един от хората, които ми звъняха, не ми каза, че един от всеки десет човека, живеещи в Ню Йорк, страда от нервно разстройство, в повечето случаи породено от чувство за безпокойство и от емоционални стресове
Затова считайте, че аз пиша тази книга, за да позвъня на вратата ви и да ви предупредя.
Преди няколко години аз прекарах отпуската си в едно съвместно пътуване из Тексас с доктор Гобер. Той беше главен лекар на обединената болница на градовете Гулф, Колорадо и Санта-фе. Обсъждайки проблеми те за безпокойството, той каза 70% от пациентите, обръщащи се към лекаря, биха могли да се излекуват самостоятелно, ако можеха да се избавят от своите страхове и чувство за безпокойство. Аз не мисля че техните болести са въображаеми. Имам предвид язва на стомаха, сърдечни заболявания, главоболие и някой видове паралич. Това са реални болести. Зная какво говоря – каза доктор Гобер – аз сам в течение на 12 го дини страдах от стомашна язва.
Страхът поражда чувство за тревога. Чувството за безпокойство ни прави напрегнати, въздейства на нервните окончания на нашия стомах, изменя състава на стомашния сок, което често води до стомашна язва.”

Доктор Д. Мотагу, автор на книгата “Язва на стомаха на нервна почва”, казва същото: „Вие получавате язва на стомаха не от това, което ядете, а от това, което яде вас”.
Заключение на част I
ПРАВИЛО 1. Ако искате да избегнете безпокойството, правете това, което е съветвал Уйлям Ослер. Живейте в отсека на днешния ден. Не се тревожете за бъдещето. Живейте спокойно до вечерта.
ПРАВИЛО 2. Ако бедата – с главно Б – се прокрадва след вас и ви притисне в ъгъла. прилагайте магическата формула на Уиллис и Х.Къриър
а/ Попитайте себе си : “Какво може да бъде най-лошото, ако не успея да реша проблема си?”
б/ Мислено се подгответе да приемете най-лошото – в случай на необходимост.
в/ Опитайте се спокойно да премислите мерките за подобряване на ситуацията, с която вие мислено сте се примирили като с неизбежна.
ПРАВИЛО 3. Помнете за неизбежната вреда, която безпокойството нанася на вашето здраве. “Деловите хора, не умеещи да се борят с безпокойството, умират млади”.

Следва продължение…

Дейл Карнеги

„Как да престанем да се безпокоим и да заживеем пълноценен живот”

www.spiralata.net

Коментирай