Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

За 5 пробити евро

5 евро

Случайно попаднах на очевидно съвсем новия сайт – Plati5.com , който се базира на една интересна идея, а именно:

Всеки да сподели какво ще направи за 5 евро.

Дет се вика – Marketplace. Само дето на мен все още малкото обяви ми звучат по-скоро тъжно. Ето две от тях:

Ще пиша разкази или съчинения по дадени теми по желание на клиента.

Зададената тема ще бъде развита подробно или по желание и необходимост на клиента. Няма ограничение на темите в каква област да са , работя по всякакви теми. Ако някой желае разказ или съчинение , приказка или някакъв род произведение , ще го напиша без проблеми. Стихотворение също мога да напиша на всякаква тема.

или

Ще направя уеб сайт с до 3 стр

Сайтът се състои от: Начална страница, За мен и Контакти или страници по избор на купувача. Могат да бъдат добавени до 5 изображения.

Причината за досадната тъга си е най-вероятно само в мен, затова ви моля ни най-малко да не се ангажирате с нея. Просто ми се ще  най-сетне – в България хората да получават достойно възнаграждение за труда си, а желанието им за работа да не се превръща в отчаян вопъл.

На сайта пожелавам успех и дано да помогне на повече хора.

Тагове: , , , ,

16 Коментара

 1. Абе 5евро са си 10лева. Особено като правиш нещо, което обичаш. Защо да не пишеш за 10лв? Трябва да се почне от някъде, а е по-добре отколкото да пишеш за 0лв. А сайт с три странички се прави за минути.

 2. И ти си права. Явно такова ми е било настроението :)

 3. Хубавото е, че ме вдъхнови за един материал, другата седмица ще го пусна :)

 4. Звучи доста интересно и изглежда страхотно. Благодаря за хубвата находка!

 5. @pippin – за нищо, дано ти е полезно :)

 6. Впрочем днес пуснах материала, вдъхновен от твоите думи Казва се “Всеки 1лев е успех” и е тук: http://kadebg.com/2011/06/01/vseki-1-lev-e-uspeh/

 7. Отивам да го видя :)

 8. Мен пък ме вдъхнови да напиша един дълъг коментар, но в блога за “Лични финанси” – просто за пръв път попаднах на “гимми файв” идеята там :) Няма да спамя и твоя блог със същия коментар…освен ако не ми дадеш пет евро, разбира се! Хахаха.

  Идеята на сайта, между другото, е добра. Аз също му пожелавам успех! А обявите “правя всичко за 5 евро” никак не са тъжни – те просто не струват. То е все едно да си купиш “Адибас” за 5 лева от битака. Още утре ще се скъса и въобще не си струва. Хвърлил си едни 5 лева на вятъра. По-добре да беше изпил 5 бири облечен в стария си “Адидас”, хехе.

  Авторката на статията е много права, че понякога си струва, всъщност, да правиш нещата БЕЗ ПАРИ. Но съм абсолютно несъгласен, че си струва да ги правиш срещу изкуствено занижена цена. Всъщност, в бизнеса е най-лесно да се прецакаш и да сключиш неизгодна сделка. Можеш да го правиш всеки ден, винаги ще си имаш навити “контрагенти” и това не води до никъде. Всички знаем, че най-лесният път никога не води до никъде…

  Нека се поучим от големите. “Камионът на щастието” на Кока-Кола раздава безплатно разхладителни напитки по разни концерти. Прави го за имиджа на компанията и най-вероятно си струва. Но, я си представете как щеше да изглежда имиджът на същата компания, ако държеше на всяка цена да продава напитките си срещу 5 стотинки, примерно…

 9. Абсолютно съм съгласен за евтиното и безплатното, но все пак на мен ми звучат тъжно.
  Мога да се опитам да изфабрикувам някакво обяснение защо, но не съм убеден, че и на мен ми е ясно. Може би ми прозвуча като борса за мечти – ще правя това, което обичам за 5 евро. Както и да е, идеята за сайта е интересна и хубава, благодарско за дългия коментар и тук :)

 10. Еми да, тъжно е, че продават Адибас на битака за пет лева, но никога няма да се докопат точно до моите пет лева. :)

  А правенето на нещо, “което обичаш” за пет евро, показва, всъщност, точно колко го обичаш :)

  Има разлика между правенето на нещо срещу нула или срещу пет евро. Най-великите открития са направени безплатно и спонтанно :) Често в резултата на много тежък труд. Но никой не ги е поръчвал предварително. Правенето на нещо срещу нула лева се нарича страст, хоби, щедрост, подарък или благотворителност. Както и да го наречем, то подкрепя хора и неща, които наистина обичаш. Подаръкът е безвъзмезден, той не очаква нищо в замяна и принципно увеличава изобилието. За всички, но най-вече за даващия. Проверено е на практика. Трябва да започнеш първи. Съдбата обича смелите.

  Другото, обаче, е сделка – една мижава, съмнителна, бедняшка сделка с ниско качество и отрицателен ефект. За всички. При нея фокусът не е страст, хоби, щедрост, изобилие, фокус са петте евро. А “услугата”, която ще ти направи някой срещу пет евро сигурно и пет пари не струва. От такива сделки губят всички. Те намаляват изобилието.

  А ето и чисто научното обяснение на икономиста:

  Услугите, за разлика от стоките, не могат да се складират. Те се консумират в момента на тяхното производство. Складовите натрупвания са невъзможни и отстъпките от цената за количество и залежаване имат по-слабо приложение в услугите. Тъй като се консумират незабавно и не могат да се складират, основният показател за качеството на услугите е тяхната цена.

  Вари го печи го, откъдето и да погледнеш една “далавера” за 5 пари, тя в повечето случаи и пет пари не струва :)

  Поздрави!

 11. Тишо, именно – съгласен съм 1:1.

  Поздрави и наздраве :)

 12. Момчета, моята позиция не беше – работете цял живот за 5 евро. Моята позиция беше – ЗАПОЧНЕТЕ с 5 евро, ако се налага.

  Дали 5евро са много или малко – ами зависи.

  Аз няма да изхабя 5часа време за 5евро. Но ако имам нещо готово и някой ми даде 5евро за него, взимам ги. Или ако ми предложи 5евро за хлабав превод на две страници – взимам ги. Или ако ми предложи 5евро за банер – взимам ги.

  Там, където съм съгласна с вас, е че понякога ниската цена е унизителна и приемеш ли я, все едно оценяваш труда си на 5евро; докато откажеш ли, казваш – давам ти го безплатно, но да знаеш, че то струва 15евро (примерно).

  Не можем да приемем 5те евро за някакъв праг, който е валиден за всеки продукт или услуга. За една тик-так фиба 5евро са много, за един сайт примерно са малко. (Малко като оня лаф, Три косъма много ли са или малко? За една глава – малко, в една супа – много :)))

  ПС Вчера реших, заради коментара на Тишо на моя блог, да пусна втори материал по темата :) Защото той (и ти също, Ради) имате основание че понякога е по-добре нещо да се пусне безплатно, отколкото на смешна цена.

 13. Спомняте ли си случая за един момък, който беше започнал с един кламер и след поредица от замени стигна до къща? Та във връзка с това ми идва на ум, че по-стимулиращо творческото мислене, щеше да бъде ако се постави въпроса: «Как ако тръгнете с 5 евро, може да направите 1000 евро?»
  Правил съм си експерименти и съм питал различни хора «Как ще развъртите 1 милион евро?» и настъпва дълго мълчание!
  Ето такива въпроси са интересни и може да доведат до реални резултати!
  Само докато разсъждавах по тази тема ми дойдоха две страхотни идеи!
  Благодаря за поводите за творческо мислене, които ми даваш, Радо!

 14. А къде може да се прочете тая приказка с кламера, че ми стана интересно :)

Trackbacks

 1. Всеки 1лев е успех | Пари и лични финанси

Коментирай