Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Ефективната твърдост

Заемането на твърда позиция, решителността и запазването на позициите са изключително важни за успеха в бизнеса. Предлагами ви откъс от д-р Уейн Дайър за ефективната твърдост:

Много хора смятат, че да проявяваш твърдост означава да се държиш зле или нарочно оскърбително, но не е така. Това означава да заемете смела и уверена позиция в защита на вашите права или да не допускате да ви превръщат в жертва.
Можете да усвоите. изкуството да не сте съгласни, без да бъдете неприятни, и да отстоявате позициите си, без да сте свадливи. Тъй като хората се държат с вас така, както ги научите, ако не проявявате твърдост, едва ли ще се държат с вас другояче, освен като с жертва.
Хората, които постигат целите си, са господари на действията си и не се страхуват от риска да се изправят, за да отстояват правата си, ако те бъдат заплашени. Научили са се да се борят с вътрешните си страхове. Може да не са „смели”, но са твърди и неотстъпчиви пред потенциалните манипулатори. А обратната страна на медала е, че колкото повече избягвате твърдото поведение, толкова повече учите другите, че сте готови да бъдете тяхна жертва.

Ето няколко примера за „ефективна твърдост”, разказани от клиенти, работили специално върху твърдостта на поведението си по времето на тези случки:

Лоуис води петгодишния си син със себе си в банката. Детето трябва да отиде до тоалетната. Тя се з обръща към касиера и пита: „Моля ви, мога ли да използвам тоалетната?” Отвръщат и: „Съжалявам, но тоалетната е само за служители.” какво може да направи Лоуис? Да преглътне, да остави детето да се напишка, да хукне да търси тоалетна в някоя близка бензиностанция или някакво друго решение, което ще превърне в жертва и нея, и детето й. В никакъв случай. Тя отива направо при директора и заявява: „На сина ми спешно е нужна тоалетна и искам да използвам вашата, веднага. Касиерът ми отказа и ако и вие ми откажете, повече никога няма да стъпя в тази банка.” Тутакси я пускат в тоалетната и й се извиняват за нетактичността на касиера. Извод: Хората ще се държат с вас така, както ги научите – проявете твърдост и няма да бъдете жертва.


Чарли влиза в един магазин и моли продавача да му развали четвърт долар за автомата на паркинга. Продавачът отвръща сприхаво: „вие какво си мислите, че сме? Служба за разваляне на пари? Работата ни е да печелим пари, не да раздаваме дребни.” Чарли веднага се възпротивява: „Явно са ви наругали за нещо и си го изкарвате на мен, защото ви моля да ми услужите. Ще ви бъда много благодарен, ако направите изключение и ми развалите парите, и се надявам, че така денят ви ще стане по-приятен.” Реакцията на продавача го смайва. Получава си не само дребните пари, но и извинение. „Много съжалявам, че ви се развиках, наистина днес не ми върви много. Не го приемайте лично.” Ако Чарли просто си беше тръгнал, щеше да бъде ядосан и да си остане жертва без дребни. Простата проява на твърдост обръща нещата в негова полза и, както сподели по време на сеанса, бил предоволен от новопридобитото умение.

Съпругът на Пати довежда в къщи малко куче и я уведомява, че „техните” кучета вече стават две. Но очаква от нея да му чисти, да го храни, да го учи на дисциплина, да се примири с остренето на зъбите по мебелите и т.н. С поведението си преди Пати е научила мъжа си, че няма да приеме той да я натоварва с такива неприятни задачи.
Решението й е да заяви спокойно са съпруга си, че тя няма нищо против в дома да има още едно куче, но това си е негово решение, затова и грижите по кучето са негово задължение. После отказва да чисти на кучето, да го пуска в кухнята и да го разхожда. Два дни по-късно съпругът й връща кучето 6 магазина. Той е разбрал как трябва да се държи с нея от твърдото й поведение.
Мъри решава да спре да пие. По бреме на сеансите му е изтъкнато, че проявява признаци на настъпващ алкохолизъм и той решава да си постегне юздите. Но не получава особено голяма помощ от приятелите си, както личи от следващия разговор в нощния бар:
– Мъри, пийни една бира.
– Не искам да пия.
– Хайде, не разваляй компанията, пийни една.
– Не, благодаря.
Към бармана: – Дай му една бира.
– Не, благодаря! Отново към бармана:
– Дай на приятеля ми Мъри само една бира. Хайде, Мъри, трябва да я изпиеш! Вече ти я купих.
– Можеш да купуваш каквото си искаш, аз няма да пия.
Отказвайки се от саморазрушителния навик да пие, Мъри използва новоусвоената си твърдост, за да научи приятелите си как да се държат с него, независимо от ходовете им да го манипулират.

Адел винаги готви сама вечерята за Деня на благодарността, когато се събира цялото семейство, но никой и никога не й помага. Никога не се радва на празника, който е голямо събитие. Трябва да вложи време и енергия в приготвянето на храната, да почисти къщата от горе до долу, да похарчи повече пари, отколкото може да си позволи, да сервира, да почисти след храненето и никой дори не й благодари.
На празника винаги се чувства жертва и след всеки Ден на благодарността прекарва една седмица в депресия и се кълне никога повече да не позволи това да се случи. Но след двадесет и две години продължава да го прави, защото го очакват от нея. Но една година на 10 октомври Адел разпраща на цялото семейство писма, с които ги уведомява за началото на нова традиция. Денят на благодарността ще се празнува в един чудесен ресторант в центъра на града. Всеки трябва сам да си направи резервацията. После всички заедно могат да отидат на концерт. Всички намират идеята за очарователна. От три години насам Адел избягва тревогите около Деня на благодарността и се наслаждава на празник, който някога е бил истинско страдание. Твърдото поведение е от полза не само за нея, но и за всички останали.

Айрийн и Харолд се оказват манипулирани от техен познат, който е приел тях и дома им за убежище. Пристига без предупреждение и им губи часове, разказвайки за съсипания си брак и всевъзможни неприлични истории, които те трябва да изслушват. Отначало Айрийн и Харолд не искат да обидят Сам, като му кажат какво всъщност мислят по въпроса. Решават, че е по-добре да бъдат неискрени и да страдат от поведението на приятелите си, отколкото да обидят гост, да направят сцена и т.н. Но след два месеца Айрийн не издържа повече и накрая казва на Сам, че не иска да слуша тъжните подробности от живота му и не желае да идва в нейния дом винаги, когато се нуждае от публика.
От този момент нататък Сам престава да злоупотребява с приятелството им. Започва да се обажда, преди да ги посети, и ходи у тях по-рядко. С твърдото си поведение Айрийн е научила Сам как трябва да се държи с нея, точно както предишното и хрисимо поведение му е показало, че може да манипулира и нея, и съпруга й.
Тони винаги е бил много кротък в отношенията си с търговците. Често е купувал неща, които не му трябват, защото не иска да ги обиди. Докато работеше върху усвояването на по-твърда линия на поведение, Тони отиде да си купува обувки. Предложили му чифт, който харесал и той казал на продавача, че ще ги купи. Но докато ги опаковали, Тони забелязал на едната обувка малка драскотина. Потиснал обичайната си реакция „да забрави за това” и казал: „Моля, дайте ми друг чифт. Едната обувка е одраскана.”
За негово изумление, продавачът отвърнал: „Да, господине, веднага.” Тони си тръгнал от магазина с чифт обувки без дефекти и със съзнанието колко лесно е да не позволяваш да те превръщат в жертва, дори за дреболии, ако се държиш твърдо.
Този конкретен случай бе повратен момент за Тони. Той започна да упражнява твърдото си поведение в различни области на живота, където това се възнаграждаваше в много по-голяма степен, отколкото представляваше получаването на чифт обувки без дефекти. Шефът му, съпругата, децата и приятелите говорят за един нов Тони, който не иска просто да „преглъща”. Тони не само по-често получава каквото иска, но си е извоювал и огромното уважение на другите – и своето собствено.

Използвани източници:

“Бъди господар на живота си”

Д-р Уейн Дайър

Spiralata.net

Коментирай