Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Вдигам цените, но клиентите се увеличават

sladkarnitsa

Мой познат държи най-популярната кафе – сладкарница в скъп столичен квартал. В заведението наистина никога няма места, а между масите обикалящи нетърпеливци те подканят с поглед да си пиеш кафето по-бързо и да освобождаваш.

Това е добре, но интересното е, че там цените никак не са ниски. Даже са много високи.

Но вижте какво сподели самият собственик (разбира се, не цитирам дословно):

– Имаме страшно много работа, изнемогваме тотално. Идеята на заведението е да е тихо и спокойно, с добра атмосфера и в никакъв случай не толкова шумно, нервно и претъпкано. Постоянно има чакащи тълпи и затова непрекъснато вдигам цените, искам да се намали броя на клиентите. Но той само се увеличава.

А така. Какво мислите?

Тагове: , ,

25 Коментара

 1. явно интериорът е добър и скъп, което привлича хората на лаф точно там и цената на тортичката няма значение

 2. Интериорът не е лош, но не е турбо скъп, а и доста нагъчкано вече. Но е супер модерно да се ходи там, всеки го играе приятел или поне познат с персонала и т.н.

 3. Тихо и спокойно :) Може на другите места да е шумно и не толкова хубаво и да нямат алтернатива или поне наблизо.

 4. Не е тихо и спокойно изобщо, а алтернативи има :)

 5. Както се казваше в една неразбрана у нас реклама – “Качество, което не всеки може да си позволи!”.
  Та накратко, станало е модно и престижно да се ходи там. И се ходи не заради /въпреки цените, а защото си е друго да те видят в това заведение. А и там ще видиш все местни вип персони.

 6. Така е. А дори и да не те познават, си вдигаш самочувствието :)))

 7. В Кемпински има едно такова заведение. Там кафето е към 40 лв, другото е нагоре. Нарочно е направено така, за да ходят само отбрани хора.

 8. Да, знам го. Не, тук е доста по-евтино кафето от 40 лв, но и много по-скъпо от средното ниво.

 9. Моят коментар не е отностно интериора,добрите кадри или местоположението.Според мен причината вече е : “Средата на кафе-сладкарницата е привличаща”

 10. Напълно възможно. Но средата не е един голям приятелски кръг или атмосфера тип бар “Наздраве”, но все пак сигурно има влияние и това.

 11. Да инвестира печалбата във второ кафене – нека се опита там да наложи концепцията “тихо и спокойно”, с първото явно няма да се получи :-)

 12. И на мен така ми се струва :)

 13. а може би излъчването на персонала , начина на обслужване е различно…;)

 14. има една особеност при персонала, но не мога да я коментирам… 😉

 15. Бях чел в една книга “Повратната точка” http://www.bookbg.net/povratnata-tochka за социалните епидемии, та там можете да намерите доста обяснения на подобни явления. Само ще спомена американските обувки Хъш Пъпис /незнам как се пише на латиница/, който пак е случай без мн нормално обяснение. :)

 16. Благодаря, изглежда интересна, ще си я сваля.

 17. Според мен хората отначало са търсели място, където цените да подбират тълпата, т.е. да няма грозно облечени, миризливи типове.
  А впоследствие може би се е включил фактора, че всеки, който тръгне на заведение иска там да не е празно. Целта е да може да зяпа и него да го зяпат и да не чувства самотата – нали затова не си пие кафето вкъщи.
  Само предположения.

 18. “Целта е да може да зяпа и него да го зяпат и да не чувства самотата – нали затова не си пие кафето вкъщи.” – това си е фактор, да

 19. А, толкова ли е важно, как става това? А и радислав сам пише “не мога да коментирам особеността на персонала”. Явно ключа е на вратата. Я ми подайте и очилата! :)

 20. hmm anomalia :) koe e tova miasto , iskam da otida i da vidia koe mu e tolkova specialnoto :)

 21. Тази история истинска ли е? Мисля, че съм я чел някъде на друго място!

 22. Истинска е. Ако си я чел точно същата на друго място, значи някой я е изкопирал от тук – били ми пратил линк?

 23. Сигурно заведението е хубаво!
  Вдигни още малко цените, експериментирай! Така не е ли по добре?
  Ходих наскоро в един ресторант – цените високи, празно и само 2 маси с хора, ами малко тъпичко си беше.

 24. Трябва да ви кажа , че номерът не минава в дентален кабинет. Пробвала съм. Гръцки колеги раздават шоколад на децата в кабинета, което си е просто прекалено. Аз лично трудно решавам задачата. Дайте ми съвет, моля!

 25. Получаваш това за което мислиш,съсредочаваш се върху факта че заведението ти е претъпкано и то става още повече.Друг вариант: след като съзнанието не е обременено с печалбата,парите сами потичат към него.Може би наистина трябва да прави ново заведение.

Коментирай