Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Служителят Овен

Високо, ясно, с мощен глас в ухото му извиках аз.
И щом заключена врата намерих,заблъсках, чуках и заритах…
Но няма смисъл да говорим за вчера, тогава бях различен човек.

Овен кандидатства за работа и се явява на събеседване.

Работодател: От автобиографията и препоръките ви става ясно, че през изтеклите две години сте работили на шест места, мистър Бутмейкър.
Овен: Мистър Флексман, моля наричайте ме Чарли. Мисля, че не бива да оставаш повече на една работа, за която си научил всичко и нямаш възможност да израстеш.
Работодател: В такъв случай, Чар… хм, мистър Бутсайкарис, при нас може би не си струва да започвате…, за да не се разочароваме взаимно.
Овен: О, моля Ви, не се безпокойте. Проучил съм възможностите и бъдещето на Вашето предприятие и смея да кажа, че то предлага широки перспективи за човек като мен, който се старае и иска да допринесе за успеха му. Вашето ръководство е с големи амбиции и работи с творчески замах. Предпочитам да изчакам, докато се освободи място при вас, вместо да започвам другаде.

В първия момент работодателят ще бъде шокиран. После ще помисли и ще назначи Овена. Какво от това, че е самонадеян и безцеремонен? Не пита за заплата и осигуровка, а иска да работи. Може пък да излезе нещо.
От вас зависи да насочите енергията на служителя ви Овен в нужната посока. Ако успеете, ще имате чудесен работник. В никакъв случай не го задължавайте стриктно да спазва работното време. В началото ще се подчинява, за да направи добро впечатление, но скоро ще му омръзне, ще се изнерви и ще започне да прави малки номера. Това е знак, че вече е отегчен. Има опасност да загубите ценния работник. По-добре му дайте свобода да взема сам решения и да докладва само на вас. Разрешете му да идва когато иска, но да си гледа служебните задължения. Няма да усетите колко бързо ще навлезе в работата и макар да идва последен и да обядва по два часа, вечер ще се застоява и с радост ще поема допълнителни задачи. Ще работи и по петнадесет часа, ако се налага, без да роптае. Защото Овенът е устроен така, че творческата му енергия избликва по всяко време, без да се съобразява с някакъв работен график. Понякога ще помоли да излезе по личен проблем и ще се върне вечерта или рано на другата сутрин да свърши това, което не е успял. Но няма да си позволи претупана работа. Това е твърде ценно качество, така че затворете си очите пред дребните нарушения на трудовата дисциплина и го оставете да даде най-доброто от себе си за вас и вашето предприятие.

Парите не са най-важни за него. На първо място е успехът, на второ – възнаграждението. Обикновено харчи повече, отколкото получава, и често търси пари на заем. Но едно поощрение или изказана благодарност за Овена са по-важни от увеличението на заплатата. Той кипи от желание да поеме цялата работа, непрекъснато ви затрупва с нови хрумвания. Ако свикнете да не се обиждате от дръзките му предложения, ще имате на разположение неизчерпаем извор на оригинални идеи.

По характер Овенът е въодушевен и склонен да превъзнася. В негово лице ще имате незаменим рекламен агент. Той непрекъснато ще хвали фирмата или предприятието ви наляво и надясно и ще трупа точки за вас. Ето защо му дайте длъжност, свързана с рекламата и общуването с хора. Ще бъдете удивени от умението му да печели и задържа клиенти, да осигурява нови приходи и да работи за осъществяване на вашите грандиозни проекти. Стига да е уверен, че разбирате и цените усърдието му, че разчитате на него. Това му дава криле. Не го забивайте в най-мрачния ъгъл на канцеларията на някакво бюро, под придирчивия поглед на канцеларския шеф. Там ще загуби всякакво желание за работа. Пазете и подхранвайте самочувствието му, прибавете някаква важна задача към задълженията му. Тогава Овенът просто ще надмине себе си. И не забравяйте при първа възможност да го повишите.

Не пристъпвайте към него с критичен тон. Не го мъмрете пред другите, не го карайте да се чувства виновен, че е закъснял, не хвалете останалите служители в присъствието му. Не отбелязвайте педантично грешките му. По-добре го посъветвайте тактично да не прибързва и да не бъде тъй самоуверен. Ако признаете способностите му, няма да имате по-предан служител от него. Ще работи в празнични дни, ще поеме и работата на болния си колега. Винаги ще разбере временните затруднения на шефа си. Няма да напусне, ако корабът започва да потъва. Напротив – ще стои плътно зад вас и ще ви дава ценни съвети как да се измъкнете от блатото. Защото има силно развита интуиция, при това вярна в повечето случаи. Послушайте него вместо дългогодишните си експерти. Като човек на настоящето Овенът вижда и разбира по-добре нещата, отколкото ония, които живеят с миналата слава или очакват светлото бъдеще.

Освен рекламата и обществените отношения, всички професии и поприща са подходящи за служителя Овен, стига в тях да има широко поле за изява, което ще побере излишъка от енергията и егоцентризма му. Тъй като по природа е водач и новатор, той трябва да ръководи нещо или някого. Ако не бъде оставен да организира, да твори и да създава, не е полезен нито на себе си, нито на другите. Канализирайте способностите му и той ще ви изкара куп пари. С повече умение и такт използвайте качествата му, поощрявайте го непрекъснато и ще се сдобиете с предан и верен служител.

Линда Гудман

“Слънчеви Знаци”

Издател: ИК “СВЕТУЛКА 44″

spiralata.net

Посетете и другите статии в категория Бизнес Астрология

4 Коментара

  1. много вярно е всичко, което е написано по – горе. почти всички овни сме такива.

  2. Определено е вярно написаното, покажете на Овена, че цените качествата му и сте доволни от работата му и ще намерите в негово лице верен служител!

  3. Съгласен съм със всичко казано за нас Овните че е така така е,но и ако работодателите обръщаха внмание на такъв род информация нещата щяха да са много по добре.Парите наистина са важни но те са само средство за постигане на нашите цели,останалото го правим ние.

  4. Отново познаха за нас, може би за това все сме си беднички Овнетата! Слава, Слава! :)

Коментирай