Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Началникът Овен

– Сега, след като вече се познаваме – каза Еднорога, -ако ти ми повярваш, и аз ще ти повярвам, става ли?
Ако търсите работа между другото или ви трябват допълнителни средства от второ работно място, внимавайте да не попаднете на Овен. Той ще ви назначи бързо и с това ще ви подведе, но после още по-бързо ще ви посочи грешките и ще ви направи живота ад, защото не обича половинчатите неща. От вас ще изисква да бъдете изцяло отдаден и предан на фирмата като него.
Горко им на неизрядните служители, чийто началник е Овен. Той не търпи подчинените му да се мотаят или да си спестяват усилията. Всички трябва да хвърчат на бързи обороти. Трябва да са готови да работят извънредно, когато се налага. Затова пък няма да им прави забележка, ако сутрин закъснеят пет-десет минути, че и повече, или му обяснят, че в петък трябва да излязат по-рано за решителната среща на любимия си отбор. Овенът не е дребнав, стига да не го лъжеш. Способен е да разбере, че искаш да се разтовариш от напрежението и грижите и да повикаш на стадиона. Ако усети обаче, че го лъжеш или не работиш с пълни сили, може да те ругае и да ти крещи пред всички, без да го е грижа за самолюбието ти. Все пак ще ти даде една, дори и повече възможности да се поправиш и да влезеш в пътя, стига да признаеш грешката си. Началникът Овен е по-щедър от другите работодатели. Той не се скъпи за отпуски, заплати и повишения. Но в замяна изисква пълна преданост – до такава степен, че трябва да забравите личния си живот или поне да го оставите на заден план. Познавам един такъв Овен, който поиска от своя служителка да работи цял ден – от тъмно до тъмно. Вярно, моментът беше тежък, фирмата спешно подготвяше сделка за милиони и не можеше да се лиши от прецизната работа на момичето. Но същия ден беше неговата сватба. Тогава началникът побесня. Какво от това, че на сватбеното тържество са поканени триста души и че не може без булка? Той би отложил с радост собствената си женитба, ако фирмата има нужда от него в такъв съдбоносен момент. Разбира се, не всички Овни са толкова крайни, но искам да ви предупредя какво ви очаква евентуално.

Началникът ви, управляван от Марс, изпитва потребност да бъде хвален. Извънредно чувствителен към мнението на околните и подчинените си, той отчаяно се нуждае от одобрението им – като се започне от жена му и се стигне до портиера (включете тук и кучето му!) Не че не е най-способният, в това е повече от уверен, но иска да прочете възхищението и в техните очи. Тук внимавайте да не ви за-подозре, че не сте искрен в похвалите и че не одобрявате действията и методите му. Ще изпадне в такава мрачност и раздразнителност, че ще се чудите как да му угодите. Не бързайте да напускате, ако фирмата ви е пред фалит. Накрая може да стане така, че именно вашият началник Овен да я спаси и изведе на брега, преодолявайки тайни рифове. И ще представи операцията като нещо толкова леко и разбиращо се от само себе си, както преминаването на Мойсей през Червено море, когато водата се отдръпва пред краката му. Овенът е храбър и неустрашим. Никой не може да излезе насреща му – единствено може би непоклатимият Скорпион. Ако загуби битката с него, ще се отдръпне, ще излекува раните си и обезателно ще спечели другаде.

Най-бързият и сигурен начин да се издигнете в службата си е да похвърлите на своя шеф Овен няколко ценни предложения за подобряване организацията на работа. При това откажете похвалите, не искайте името ви много-много да се чува. Той ще разбере, че сте лоялен, че държите на фирмата и не напирате да го изместите.
Началникът Овен е изключително работоспособен. Никаква болест не може да победи желанието му за действие. Ако сутринта се събуди с висока температура, той ще извика цялата си воля (а самата воля е една от положителните му черти), ще се облече и ще тръгне на работа. По пътя температурата му може и да спадне, а подчинените му да бъдат озадачени. Защото действително благодарение на волята си Овенът може да се пребори с болестта. Рядко е спохождан от лоши мисли и затова не страда от сериозни заболявания. Неговата енергия действа на околните като допинг (няма да се учудя, ако на хиподрума изведе своя кон начело само с волята и внушението си). Затова работният ви ден никога няма да преминава спокойно и вяло. Началникът ви се интересува само от следващата задача, от идния ден, от поредния успех. Никак не го засяга лошата ви характеристика от предишното място, защото това вече е минало. Важното е, че сега препускате напред заедно с него.

Едва ли ще допуснете, че зад устремния му и наперен вид се крие уязвимост. Овенът е прекалено горд, за да признае, че нещо го е засегнало. Може да избухне спонтанно, но бързо му минава и не е злопаметен. Чувства нужда от верни хора около себе си, на които да се опре, само че когато трябва ще намери начин да се справи сам. И все пак понякога идеализмът, привързаността и безкрайната му енергия могат да го подведат и да му изиграят лоша шега.
Ако тогава съумеете да сте до него, да го предпазите от остра реплика към силните на деня, дискретно да му посочите неочакван пропуск, да го посрещнете с усмивка и да отминете спокойно гневните му изблици, той ще ви се от-благодари за верността и лоялността. Увеличението на заплатата ще бъде най-малкото, което ще направи за вас. Можете да бъдете сигурни за бъдещето си – тук ще се пенсионирате. И няма да ви е грижа, че ще закъснеете за работа, че ще отложите с ден-два връщането си от отпуска или че някой по-млад и по-способен ще ви измести.

Линда Гудман

“Слънчеви Знаци”

Издател: ИК “СВЕТУЛКА 44”

spiralata.net

4 Коментара

  1. Интересна статия .Надявам се да не съм толкова ужасен началник. Е има неща с които не бих се съгласила ,четейки и базирайки се на наблюдения към шефове овен – основно в частта за щедростта в заплащането.Но относно изискването за лоялност е точно така , но пък овенът винаги изисква и очаква крайна лоялност дори и когато не е шеф.

  2. Тази статия има сравнително популярен характер, защото не отчита всички други фактори, но има доста верни неща все пак :).

  3. Повечето са верни.Малкото отклонение все пак се дължи на различията на характерите

  4. Мда. И Кийосаки е Овен – типичен предриемач :).

Коментирай